Muhabbet Kuşu Bakımı Nasıl Yapılır?

Ülkemiz de muhabbet kuşu besleyenlerin sayısı milyonlara ulaşmıştır diyebiliriz ve birçok kişi muhabbet kuşu bakımı nasıl yapılır gibi sorulara net cevaplar aramaktadır. Muhabbet kuşlarının bakımı düşünüldüğü kadar zor değildir, yapmanız veya yapmamanız gerekenleri yazımız içerisinde detaylı bir anlatımla siz değerli kuş severlere sunmaktayız. Aynı zaman da yavru muhabbet kuşu bakımı hakkında da detaylı bilgiye sahip olacaksınız yazımızda, şimdi gelelim yazımıza geçmeye.

0 316

Muhabbet kuşu bakımı zannedildiği kadar zor veya imkansız bir şey zannedilir fakat bu durum gözünüzü korkutmamalı. Birçok kişinin evinde beslediği muhabbet kuşları sevimli görünümleri ile oldukça sevilen canlılardır. Muhabbet kuşu bakımı ve eğitimi kolay olduğundan hemen herkes hayvan sevgisini bu güzel kafes kuşları ile giderme imkânı bulabilmektedir. Kendi aralarında farklı türleri bulunan bu kuşların doğal yaşam alanının Avustralya olduğu düşünülmektedir.

Muhabbet Kuşu Bakımı

Evde bakımları kolay olan bu kuş çeşitleri küçük yapılı ve ortalama bir kafeste yıllarca yaşayabilecek dayanıklılıkta canlılardır. Türkiye’de fazlası ile beslenen ve canlı renkleri ile görenleri kendine hayran bırakan muhabbet kuşları çift olduklarında sohbet etmeye oldukça meyillidirler. Kafes ortamında doğup büyüdüklerinden bu ortamı genelde kendilerinin yuvası olarak kabul eder ve burada olmak onları güvende hissettirir. Bu nedenle muhabbet kuşları en sevimli kafes kuşlarıdır.

Uzun süre yaşayabilmeleri için mutlaka iyi bir bakıma gereksinim duyarlar. Özellikle yavru muhabbet kuşu bakımı konusunda beslenmesinden oda sıcaklığına kadar birçok önemli detaya dikkat etmek gereklidir. Muhabbet kuşu bakımı düşünüldüğü veya zannedildiği kadar zor bir eylem değildir, bunu her defasında belirtmemizde fayda vardır.

Yavru Muhabbet Kuşu Bakımı

Yeni doğan yavru muhabbet kuşları özel bir bakım isterler. Doğdukları andan itibaren özen ve şefkat bekleyen bu sevimli canlılar hayata gözlerini açtıkları ilk 4 ya da 5 hafta boyunca annelerinden beslenirler. Annelerine olan bağlılıkları bu süreden sonra biraz daha normale dönmeye başlar ve yavaş yavaş gaga gelişimlerini tamamlaya başlarlar. 1 aylık muhabbet kuşu bakımı sırasında en çok beslenmesine önem vermek gerekir. Bir aylık olana kadar mutlaka şırınga ile beslenmelerine yardımcı olmak gereklidir.

Muhabbet kuşu yavru gelişimi sırasında sabırlı olmak gereklidir. Bu sevimli canlılar doğdukları andan itibaren sizin ortamınızda biraz yabancılık hissi duyacaklardır. Eğer kafes ortamında doğmuşlarda ilk eğitimlerini kendi anne ve babalarından alırlar ve ilk ay tamamen kendi ebeveynleri ile birlikte geçer. Yem kırmayı öğrendikten sonra yavaş yavaş kafes içerisinde kendi başlarına dolaşmaya başlayabilirler. Sizler de biraz kendilerine geldiklerinde haşlanmış yumurta ile protein desteği sağlayabilirsiniz.

Büyüme evresinde vitamin almaları son derece önemlidir. Özel vitaminli kuş yemlerini tercih edebilirsiniz. Bu süreçte kabuksuz yemleri de tercih edebilirsiniz. Yavruların kısa sürede size alışması için onları elinizde beslemeye özen gösterin. Ancak ani hareketler yapmamaya özen göstermelisiniz. Elinizle yaptığınız ani bir hareket onun sizi bir tehdit olarak görmesine neden olabilir.

Muhabbet Kuşu Bakımı Zor Mu

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi Muhabbet Kuşu Bakımı Zor Mu? Sorusunun yanıtı tahmin ettiğiniz kadar olumsuz olmayacaktır. Sevimli dostlarınızın bakımı için dikkat etmeniz gereken hususları yerine getirmeniz kolaylıkla adım atmanızı sağlayacaktır. Kafes özellikleri ile ilgili ve sağlıklı bir ortamın nasıl hazırlanacağına dair paylaşılan tavsiyelere uymanız işinizi kolaylaştıracaktır. Ekstra bakım ihtiyacı duymayan bu kuş türünün bakımı diğer kuşlara göre daha pratiktir.

Evde beslenebilen ve duygusal kuş türlerinden olan muhabbet kuşlarının bakımında dikkat edilecek hususları göz ardı etmediğinizde onlarla geçireceğiniz vakitlerin çok daha eğlenceli hale geleceğini görebileceksiniz. Özellikle sizin tüketebileceğiniz yiyecekleri yemeleri yaşamınıza adapte olmaları açısından da önemlidir. Ev ortamlarında 7’den 70’e her yaştan bireye keyif veren muhabbet kuşlarına nelerin zarar verebileceğini iyi bir şekilde araştırmalısınız.

Muhabbet Kuşu Bakımı Zor Mu? Sorusuna yanıt ararken karşınıza bazı tavsiyeler çıkacaktır. Size alışmaları, beslenmelerinin düzenli olması, yuva ve yumurtlama dönemlerine dair tüm detayları bilmeniz işinizi kolaylaştıracak faktörler arasında yer alacaktır. Tüm tavsiyeleri yerine getirmenize rağmen herhangi bir problemin olup olmadığını öğrenmek için düzenli aralıklarla veteriner kontrolünden geçirebilirsiniz.

Bilhassa üreme dönemlerinde olan muhabbet kuşlarınızın sağlığının düzenli olarak takip edilmesi önemlidir. Sizlerden oldukça ilgi bekleyen ve sevgi dolu, neşeli kuşlar olarak bilinen sevimli dostlarınıza kibar davranmanız ve zarif şekilde hareket etmeniz halinde güven duyabileceklerdir. Böylece bir yandan kendilerini sevdirirken, diğer yandan bakımlarını yaparken size zorluk çıkarmayacaklardır.

 

Tavsiye Bağlantı: Rent A Car Açmak

Muhabbet Kuşu Kafes Özellikleri

Muhabbet kuşu kafesi onlar için son derece önemlidir. Bu sevimli kuşlar kafes kuşlarıdır. Bu nedenle de doğdukları kafesleri kendi yuvaları olarak kabul ederler. Sağlıklı bir muhabbet kuşunuzun olabilmesi için onlara rahat bir kafes ortamı sunmanız gereklidir. Kafes seçimi yaparken kaç tane kuş besleyeceğiniz önemli bir detaydır.

Tek bir muhabbet kuşu için ortalama 40- 50 cm boyutlarında bir kafes tercih edebilirsiniz. Ancak iki ve daha fazla kuş için en az 60 cm boyutlarında bir kafes tercih edilmelidir. Muhabbet kuşu ihtiyaç listesi içerisinde birçok aparat bulunmaktadır. En az iki tane yemlik ve suluk, tünek, yetişkin kuşlar için yuva, gaga taşı, kafesin üst kısmında durabilmeleri için kafes çubukları, salıncak ve farklı oyuncaklar gereksinimleri arasında yer almaktadır. Evi içerisinde gezmeyi çok sevseler de her zaman için kafesleri onların özel yaşam alanlarıdır.

Muhabbet kuşları iyi bakıldıklarında uzun yıllar sizinle iyi birer ev arkadaşı olabilirler. Ortalama ömürleri 5 ile 10 yıl arasında değişmektedir. Konuşma becerisine de sahip olduklarından yakından ilgilenildiğinde birçok kelimeyi çok iyi bir şekilde öğrenebilirler. Muhabbet kuşu bakımı hakkında aklınıza takılan ekstra bir soru işareti var ise yazımızın altına yorum olarak belirtebilir ve en kısa sürede cevabını almış olursunuz.

Muhabbet Kuşunun Sağlıklı Olması

Muhabbet kuşu beslenme programı yapmak onların sağlıklı büyümelerinde oldukça önemlidir. Normal beslenme düzenlerine aynı zamanda takviye gıdalar da ekleyebilirsiniz. Özellikle hoşlarına gidecek yem türlerini tercih etmeniz gerekiyor. Çünkü yem hoşlarına gitmediğinde genelde çok az beslenirler. Bunun yanında bakımları konusunda şu detaylara da dikkat etmeniz gerekir:

  • Su onlar için son derece önemlidir. Kafeslerine koyacağınız suyun her zaman taze ve klorsuz olmasına özen göstermeniz gereklidir. Klorundan arındırılmış su onlar için her zaman önem taşımaktadır.
  • Kafes içerisinde gaga düzleştirmek için mutlaka gaga taşı bulundurmalısınız.
  • Kafeslerinin rüzgârda ve güneş altında bulunmadığından da emin olmanız gerekiyor.
  • Kafes seçimi yaparken onlara hareket kabiliyeti sağlayabilecek boyutlarda bir kafes tercih etmelisiniz.
  • Kafes içerisinde bir tünek bulundurmak onların tuvalet gereksinimi açısından önemlidir. Kuşlar son derece titizdir ve kendi yaşam alanlarını kirletmekten hoşlanmazlar. Bu nedenle tünekler son derece işlevseldir.
  • Kafesi haftada bir defa mutlaka temizlemeli ve su kaplarının sürekli olarak temiz tutulmasına özen gösterilmelidir.

Sağlıklı bir muhabbet kuşu nasıl olur sorusuna farklı açılardan yanıt verilebilir. Tüylerinin her zaman canlı renklerde olması ve parlaklığını yitirmemiş olması onların sağlıklı olduğunu göstermektedir. Ötüş şekilleri ve kafes içerisinde kendi kendilerine oynadıkları oyunlar da yine bir muhabbet kuşunun sağlıklı olduğunu göstermektedir. Muhabbet kuşu tüy bakımı dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Birçok hastalık ilk olarak onların tüylerini etkilemektedir. Kuş biti problemine karşın belirli periyotlarda sprey bit ilaçları yardımı ile kuşları ilaçlayabilirsiniz.

Bu Yazılar İlgini Çekebilir
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul Et Detayları Oku