Mirastan Mal Kaçırma Yolları Tam Olarak Nelerdir?

Mirastan mal kaçırma yollarını ve alternatif seçeneklerini siz değerli okuyucularımız ile başlıklar hâlinde paylaşmaktayız. Mirası aile büyüklerinden ve kardeşlerden tam olarak nasıl kaçırabilirsiniz, hangi işlemleri uygulayabilirsiniz yazımız size yardımcı olacaktır.

0 593

Mirastan mal kaçırma muris muvazaası olarak adlandırılır. Miras davalarına çok fazla konu olan hukuksuz bir eylemdir. Sıklıkla dava süreçleri başlatılan mirastan mal kaçırma  mirasçıların miras haklarından mahrum bırakılması, saklı mallarının aldatma suretiyle gasp edilmesi durumudur. Miras bırakan mal kaçırdığında mirasçılar tenkit davası açamamaktadır.

Babanın sağlığında mal kaçırması kişiler arası ilişkiler, toplumsal bazı eğilimler, ananeler gibi konulara bağlı olarak gerçekleşebilmektedir. Yasal olmayan bir uygulamadır ve kişilerin saklı hakları ihlal edildiği için suç kapsamında değerlendirilmektedir. Burada baba, kayırdığı mirasçısına diğer mirasçılarını aldatarak temlikte bulunmaktadır.

Mal Kaçırma Nasıl Olur

Mirastan mal kaçırma herhangi bir mirasçının saklı hakları ihlal edilirken bir başka mirasçının kaydırıldığı hukuki olmayan bir sistemdir. Muvazaa kişileri aldatma üzerine kurulan bir yoldur. Taraflar muvazaa işlemi için kendi aralarında anlaşırken diğer mirasçıları aldatmakta ve saklı haklarını gasp etmektedirler. Mirastan mal kaçırırken muris, kayırmak istediği mirasçıya bedelsiz bağış olarak mal varlığını devretmektedir. Mirastan mal kaçırma mirasçıların paylarını ortadan kaldırmak ya da azaltmak amacıyla muvazaalı işlemler şeklinde gerçekleştirilir.

Mirastan mal kaçırmanın sebepleri merak edilebilir.

  • Kişiler arası anlaşmazlıklar nedeniyle muris mirasçılarına taşınmazlarını bırakmak istemeyebilir.
  • Mirasçılar ölümünden önce bakımını üstlenen ve kendisine destek olan mirasçılarına daha fazla pay bırakmak isteyebilir.
  • Bazı kültürel yapılarda miras bırakan mirasçıları üzerinde cinsiyet ayrımı yapabilir.

Mirastan mal kaçırma murislerin

  1. Yapmak istedikleri bağış işlemini gizlemesiyle,
  2. Bağışlanmak istenen malın görünüşte satış işlemi olarak gösterilmesiyle,
  3. Ölünceye kadar bakma sözleşmesini imzalayarak kayırdığı mirasçıya malvarlığını bırakmayı taahhüt etmesi ile gerçekleştirilebilir.

Kardeşten Mal Kaçırma

Tapu iptal davaları kardeşler arasında çok fazla görülmektedir. Kardeşlerin ortak mirasçısı olduğu taşınmazların usulsüz ve yolsuz biçimde birinin üzerine alınırken diğerlerinin saklı paylarının gasp edildiği durumlar, kardeşten mal kaçırma olarak tanımlanır. Miras bırakanlar taşınmazları istenilen kardeş üzerine satış göstererek devretmekte ya da sözleşmeyle taşınmazı dilediği kardeşe temlik edeceğini taahhüt etmektedir.

Kardeşten mal kaçırma mirasçı anne veya babaya ait bir malın mirasçıların diğer çocuklarının hakları gasp edilerek çocuklardan birinin üzerine geçirildiği durumlardır. Kardeşten mal kaçırmanın söz konusu olması için tescil işleminin kanıtlanabilir biçimde usulsüz olması gerekmektedir. Miras bırakanlar, mal varlıkları üzerinde tasarruf hakkına sahiptir ve istediği kişilere mallarını temlik edebilirler. Mal varlığının belli bir kısmını dilediği şekilde, dilediği çocuğu üzerinden tasarruf edebilir ancak çocuklarının saklı miras haklarından tasarruf yapamamaktadırlar.

Kardeşten mal kaçırmanın kanıtlanması için murisin ölümünden önceki tasarrufları incelenir. Ayrıca yapılan incelemelerde muris tarafından bilinçli şekilde kardeşten mal kaçırma kastı olup olmadığı ortaya çıkartılmalıdır. Bazı durumlarda tartışmaya konu olan eylemlerde miras bırakanın hukuki olarak mallarını paylaştırması söz konusu olabilmekte ve konu hatalı biçimde mirastan mal kaçırma olarak görülebilmektedir.

Mirastan Mal Kaçırma Yolları

Miras bırakanlar, saklı payları ihlal etmediği sürece ölümünden önce taşınmazlarını paylaştırabilirler. Paylaştırmalarda mirasçılara hiç pay verilmemesi veya saklı payların ihlali gibi durumlar mirastan mal kaçırmayı akla getirmektedir. Kişilerin miras haklarının gasp edildiği durumlarda mirastan mal kaçırma söz konusudur.

Murisler, muvazaa yoluyla mirasçılarının hakkı olan taşınmazlar üzerinden usulsüz tapu kayıtları oluşturmakta ve ölünceye kadar bakma sözleşmeleri ile mallarını bağışlamaktadır. Mirastan mal kaçırma bu tür yollarla yapılabilmektedir. Mirastan mal kaçırma işleminde görünüşteki işlem ve gizli işlem olmak üzere iki tür hareket söz konusudur.

Mirasçılar bağışlamak istedikleri taşınmazlarını mal kaçırmak amacıyla tapuda satmış gibi gösterirler. Burada gizli olarak bağışlama işlemi gerçekleştirirken görünüşte satış işlemi yapılmaktadır. Bu tür işlemlerde taraflar arasında gizli anlaşmalar söz konusu olmaktadır.

Mirastan mal kaçırma yolları nelerdir? Mirastan mal nasıl kaçırılır?

  • Miras bırakanın Tapu Müdürlüğü vasıtasıyla bağışlamak istediği taşınmazın devrini yaptığı mirastan mal kaçırma yolu bağış yaparak mirastan mal kaçırma olarak bilinir. Bağışlama muvazaasında üçüncü kişileri aldatmak niyetiyle yapılan anlaşmalar karşıdan satış izlenimi vermektedir. Görünürde satış, gerçekte ise gizli biçimde bağış söz konusudur amaç ise mirasçıların saklı hakkını ellerinden almaktır.
  • Muvazaalı borç senedi de mirastan mal kaçırma yolları arasındadır. Burada muris kayırdığı mirasçıya senet ya da çek gibi bir borç evrakı düzenleyerek diğer mirasçılardan mal kaçırır. Gerçekte borcu bulunmamaktadır. Mirasçıya borçlu gibi görünerek borç karşılığı olan taşınmazlar üzerinde, diğer mirasçıların hak iddia etmesini engellemeyi amaçlar.
  • Mirastan mal kaçırma için başvurulan yollardan biri de ölünceye kadar bakma sözleşmesidir. Sözleşme miras bırakan ile taşınmazını bağışlamak istediği, kayırdığı mirasçı arasında imzalanan bir akittir. Sözleşmeyle mirasçı miras bırakanın bakımını üstlendiğini, miras bırakan da buna karşılık mirasını bakımını üstlenen mirasçısına bağışladığını taahhüt eder.

Babanın Sağlığında Mal Kaçırması

Muris muvazaası baba tarafından da yapılabilmektedir. Baba mirastan mal kaçırarak mirasçılarından birini kayırırken, diğerlerinin miras paylarını almalarını önler. Baba tarafından bağışlanmak istenen taşınmazlar, tapuda satış olarak gösterilmekte ya da taraflar arasında imzalanan resmi satış sözleşmesi veya ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile mirasçılar aldatılmaktadır.

Babanın mirastan mal kaçırması, murisin mirasçılarını mirastan yoksun koymak amacıyla bağışlamak istediği taşınmaz mal ya da taşınmazları satış gibi göstermesi yoluyla gerçekleşebilir. Baba kayırdığı mirasçısı ile kendisine bakması karşılığında mirasını bağışlayacağını taahhüt eden bir sözleşmede imzalayabilir. Babanın kendini yalan biçimde borçlu göstererek üçüncü kişilerle borç akdi yapması da mirastan mal kaçırmak için başvurular yollardandır.

Yapılan ölünceye kadar bakma sözleşmelerinde asıl amacın mal kaçırma olduğunun ispatı için murisin bakıma ihtiyaç duyduğu herhangi bir sağlık probleminin olmadığı, taşınmazı temlik yoluyla alan kişilerin de mirasçının bakımını üstlenmediği açık olmalıdır. Çünkü baba ya da murisler, bakıma muhtaç haldeyken bakımını üstlenen kişilere mirasını bırakma hakkına sahiptirler. Bu konular bağışlama mutavaatı içinde değerlendirilmez.

Mirastan mal kaçırma, murisin üçüncü kişilerle anlaşarak mirasçılarının haklarını gasp ettikleri bir uygulamadır. Bu nedenle mirastan mal kaçırma halinde mirasçılar haklarının peşine düşerek hak kaybına karşı tapu iptali veya tescil davalarının açılmasını talep edebilmektedirler. Mirastan mal kaçırma davalarında zarar gören mirasçı işlemin geçersizliğinin tespiti durumunda haklarını geri alabilmekte ve yolsuz işlemle oluşturulan tapu kaydının iptalini talep edebilmektedir. Bu davalar baba ile çocuklar ya da kardeşler arasında sıklıkla açılmaktadır.

Tavsiye Bağlantı: Kayıp Kimlik Başvurusu

Baba Sağlığında Oğluna Mal Verebilir Mi

Miras bırakanlar, mal varlıklarını sağlıklarında diledikleri gibi tasarruf etme hakkına sahiptir. Ancak bu haklarını kullanırken yasalar kapsamında hareket etmeli ve miraslarının miras haklarını gasp edecek uygulamalardan kaçınmaları gerekmektedir. Mirasçıların haklarının korunmak için mevzuatlarımızda bazı kurallar bulunmaktadır.

Mirasçılar tarafından en çok sorulan sorulardan biri; ‘baba sağlığında oğluna mal verebilir mi?’ şeklindedir. Kanunlarımızda kişilerin mal varlıklarını dilediği şekilde kullanma ve sağlıklarında dilediği şekilde bağışlama hakları vardır. Fakat çocuklar eşit mirasçı sayılmaktadır. Bu nedenle burada dikkat edilmesi gereken; babanın oğluna mal varlığını bırakırken diğer mirasçıların saklı paylarını ihlal etmemesi gerektiğidir. Baba diğer çocuklarının saklı paylarına dokunulmadığı sürece sağlığında oğluna mal bırakabilir.

Baba kendisine bakan oğluna taşınmasını satış yoluyla devredebilir. Bu durum muvazaalı işlemler kapsamında görülmemektedir. Tüm bu durumlarda dikkat edilmesi gereken; babanın akıl sağlığının yerinde olması gerektiğidir.

Bu Yazılar İlgini Çekebilir
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul Et Detayları Oku