Kayıp Kimlik Başvurusu Nasıl Yapılır? Kimlik Kayıp Ne Yapmalıyım?

Kimliğimi kaybettim ve tam olarak kayıp kimlik başvurusu nereden yapılıyor hiçbir fikrim yok diyorsanız eğer bu yazımız siz değerli okurlarımıza rehber olacaktır. Kayıp kimlikler hakkında detaylı bilgiler sağlayan, başvuruların nereden yapılacağından tutunda ne kadar ceza ödeyeceğinize kadar tüm bilgiler yazımız içerisinde yer almaktadır.

0 380

Kayıp kimlik başvurusu durumlarını tam olarak nereden ve nasıl yapacağımıza dair tüm bilgileri detaylandırmaktayız. Kimliği kaybolan veya çalınan kişilerin öncelikle ALO Çağrı Merkezi 199 ile iletişime geçmeleri gerekmektedir. Oradan kayıp kimlik başvurusu yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde sicilleri ile iletişime geçilmelidir. Kayıp bir kimliğin yerine konması için randevu alınması gerekmektedir.

Kimliğimi kaybettim diyenler ve kayıp kimlik başvurusunda bulunacak olan kişiler aşağıdaki başlıklar maddeler hâlinde takip ederek gerekli bilgilere erişim sağlayacaklardır. Şimdi gelelim kayıp kimlik başvurusu nereden ve nasıl yapılmaktadır hep birlikte detaylandırıp incelemeye.

Kimlik Kartı Nedir

Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı, bu cüzdana sahip olan kim ise o kişinin Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan bir birey olduğunu kanıtlar nitelikte bir belgedir. Ülke Nüfus Kurumu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin yurt dışındaki dış temsilcilikleri aracılığıyla düzenlenir. Kimlik belgesi, devlet tarafından vatandaşlarına kimliklerini ve kişisel kimliklerini gösteren resmi bir belgedir. Kimlik kartları Türkçe ‘de Nüfus cüzdanı, Kimlik Belgesi, Kafa kâğıdı gibi adlarla da bilinmektedir. Çoğu ülkede, bir kimlik kartı veya kimlik belgesi, bir kişinin soyadını, adını, ebeveynlerinin adlarını, doğum tarihini ve yerini, numarasını ve medeni durumunu diğer vatandaşlardan ayırt etmek için tanımlar.

Kimlik kartları polikarbonattan üretilmiş, temassız çipli ve uluslararası standartları karşılayan, yetkisiz kişilerin veri kopyalamasını engelleyen en son güvenlik özelliklerini içeren veya değiştirilemeyecek şekilde tasarlanmışlardır.

Yeni kimlik kartı başvurusu yerel düzeyde Genel Müdürlük portalı veya telefon çağrı merkezi (199) aracılığıyla, randevulu veya randevusuz, Devlet Siciline ve yurtdışındaki yabancı temsilciliklerine yapılabilir. Yeni kimlik için ilk başvuru; Kimlik, uluslararası kimlik, pasaport, ehliyet, askeri kimlik, avukat kimliği, basın kimliği veya Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen başvuru belgesi ve çektiğiniz biyometrik fotoğraf gibi tüm kimliklerinizi gösteren ve tüm bu kimlikler yerine geçen fotoğraflı belgedir.

Eski kimlik kartına “nüfus cüzdanı“, yeni kimlik kartına ise “T.C. kimlik kartı” denir. Çipsiz normal kimlik belgesinin yani nüfus cüzdanının boyutu daha büyüktür, yeni kartın boyutu ise klasik ödeme kartının boyutuna karşılık gelir. Ortalama bir kredi kartı boyunda ve şeklindedir. Ayrıca çipi bulunur. Bu durumda cüzdanlarımız için uygun olacak şekilde tasarlandı. Bu durumda hiçbir cüzdana sığmayan kimlik kartları tarihe karışacak.

Eski kimlik kartları dışı plastik kaplama içerisinde sıkıştırılmış kâğıt bulanan ve sürekli deforme olan ve yenilenme süresi daha kısa olan yıpranma payı çok olan kimliklerdi. Bu yeni çıkan çipli ve hologramlı kimlikler ise çok daha sert bir yapıdan oluşur. Yapısı sert bir kredi kartından daha serttir ve cüzdanların kartlık kısımlarına kolayca girebilmektedir.

Eski kimliklerin de mavi ve pembe renkler de cinsiyete göre varyasyonları ve cinsiyet ifadelerini açıkça belirten renkleri vardı. Bu durumda hiçbir yanılsamaya mahal bırakılmadan herkesin kimliği ve cinsiyeti belliydi. Yeni kimlik standart turkuaz renginde üretilmektedir. Gelecek neslin mavi ve pembe olan kimlikte ki farkı bilmeden büyüyeceği açık.

Kayıp Kimlik Başvurusu

Bunları talep etmek ve devletten istemek için Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü’nün resmi web sitesi https://randevu.nvi.gov.tr/ üzerinden bağlı kuruluşlarla anlaşmalar yapılabilir. İnternetten işlerini halledemeyen yaşlı, engelli, internet kullanımını bilmeyen vatandaşlar için de telefon seçeneği var. Alo 199 aranarak randevu alınabilmektedir. Kayıp kimlik için ayrı bir liste bulunmamaktadır.

Bir kimliğin kayıp olması veya kimlik kartının çalınması idari para cezasına tabidir. 2022 yılı ceza tutarları aşağıdaki gibidir:

  • Değiştirilmek üzere T.C. kimlik kartı : 37,50 TL
  • Nüfus cüzdanı kaybı: 37,50 TL
  • T.C. kimlik kartı kaybı Harç: 75,00 TL

Kayıp Kimlikleriniz için yapılan başvuru da sizden istenen bazı belgeler vardır. Bu belgeler şunlardır;

Son altı ay içinde biyometrik bir vesikalık gerekmektedir. Kimlik kartı düzenleme ücreti 75 TL yatırılması gerekmektedir. Bunların hiçbirinin olmaması gibi durumlar da başvuru “anne, baba, koca, erkek kardeş, kız kardeş, çocuklar veya vasi” ile yapılmalıdır. Bu vasiler kaybolan kimlik için kayıp kimlik başvurusu yapabilirler.

Kimlik Kayıp Başvurusu

Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı, kimliğin sahibinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu kanıtlayan ve Nüfus kütüğüne kayıtlı resmi bir kimlik belgesidir. Ülke Nüfus Kurumu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin yurt dışındaki dış temsilcilikleri tarafından düzenlenir. Kanuna göre, her Türk vatandaşı doğumda kayıtlı olmalı ve kendi adına bir kimlik kartı çıkarmalıdır. Kimliğe kayıt olmayan çocukları olan aileler de vardır. Bu çocuklar kimliksiz yani hayatsız bir yaşam sürmektedirler.

Bazen ölen kişinin kimliğini edinen insanlar da olmuştur. Böyle şeyler tüm insanlık adına işlenmiş bir suç sayılmaktadır. Kimlikler genel de herkese özel ve şahsidir. Bu yüzden kimse kimliğini satamaz, atamaz ve kullanılmayacak hale getiremez. Kimliğinizin başına istenmeyen şeyler geldiğinde ve bulamadığınız da Kimlik kayıp başvurusu yapmanız gerekmektedir.

Çocuklarını okulu kaydettirene kadar kimlik çıkarmayan bazı sorumsuz aileler çocukların hayatından 7 sene çalmış olurlar. Öğretmenlerin, okul müdürlerinin fark etmesiyle bir kimlik edinen çocuk bunun ne olduğunu ne işe yaradığını o anda anlamasa da en ufak bir rahatsızlıkta hastaneye gittiğinde anlayacaktır.

Çocukların kimlik edinmesi onların sorumluluğunda olan bir şey değildir. Çocuk evde ya da hastane de doğdu fark etmez her çocuğa o gün içerisinde bir doğum belgesi verilir ve hastaneden çıkar çıkmaz direkt olarak nüfusa götürülür. Bu sorumluluk aileye yani anne babaya aittir.

Kimliği çıkmayan bir çocuk daha sonra kimlik çıkarmak istediğinde öncelikle bağlı olduğu ilçe ya da il nüfus müdürlüğüne giderek kimlik başvurusunda bulunacaktır. Bunun için tabii ki bir harç ödemesi gerekmektedir. Bu harç ile kimliğin basımı ve materyallerinin parası karşılanmaktadır.

Daha sonra ellerinde ki 10 parmaktan da defalarca olmak üzere tüm parmak izi alınır. Bu da herhangi bir suça karıştığında ya da ölü olarak meçhul bir yerde bir cenaze bulunduğun da sağlam olan uzvundan kim olduğunu anlamak içindir. Bu yüzden de kimlikleriniz çalındığında ya da kaybolduğunda kötü niyetli kişilerin eline geçmemesi için kaybolduğu an kimlik kayıp başvurusu yaptırmanız gerekmektedir.

Kayıp Kimlik Başvurusu Nasıl Yapılır

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Belgesi, bir kişinin resmi bir kurumda ve her türlü yer de geçen kim olduğunu belli eden kişisel belgesidir. Bu, tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sahip olması gereken ve zaten doğdunuz anda zorunlu olarak çıkartılan bir belgedir. Bazı mücbir nedenle kaybolur veya çalınırsa, yapılacak şeyler vardır. Kayıp kimlik başvurusu nasıl yapılır? Sorusu ile de sık sık karşılarsınız. 2022 yılında kimliğini kaybedenlerin, çaldıranların ya da değiştirmek isteyenlerin öncelikle ALO 199 çağrı merkezine başvurmaları ve bildirimde bulunmaları gerekmektedir. Kimlik kaybının da cezası var. Kimlik kartları sabit bir ücret ve bazı gerekli belgeler karşılığında yeniden düzenlenebilir.

Tavsiye Bağlantı: Türkçe Altyazılı Promo

Kimlik Kartlarında Eskiden Olan Hangi Bilgiler Yok

Yeni Akıllı Kimliği eski kimlikle karşılaştırırken her iki kartta da “Sicil Numarası, T.C. Kimlik Numarası, Soyadı, Adı, Doğum Tarihi, Baba Adı, Anne Adı” gibi bilgiler çıkıyor. Yeni kimliğin boyutunun küçük olması sebebiyle kart üzerinde yazmıyor, çip üzerindeki bilgiler “asıl soyadı, memleketi, medeni durumu, hangi dine mensup olduğu, kan grubu, kayıt yeri (il, bölge, belde) şeklindedir. Ayrıca eski kimlik kartlarında çip hakkında bilgi, “Son kullanma tarihi, uyruk, cinsiyet, biyometri, ıslak imza” cüzdanı hakkında bilgi yoktu. Şu anda ise bulunmaktadır.

Aynı zamanda kayıp kimlik başvurusu hakkında aklınıza takılan veya ben bu konu hakkında daha detaylı bilgilere sahibim diyorsanız eğer yazımız altına yorum yaparak belirtebilirsiniz.

Bu Yazılar İlgini Çekebilir
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul Et Detayları Oku