Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur? Detaylar!
Düzenli olarak kredi kartı kullanıyorum ve kredi kartı borcu ödenmezse ne olur acaba düşünmeden yapamıyorum. Kredi kartı borcunu ertelesem, örneğin; 1 ay kadar kredi kartına para yatırmasam ne olur gibi aklıma sorular takılıyor diyorsanız eğer. Ödemediğiniz kredi kartı borcu ile ilgili aklınıza takılan her sorunun cevabını bu yazımız içerisinde alacaksınız.
Kredi kartı kullanıyorum ve kredi kartı borcu ödenmezse ne olur sorusu aklımdan çıkmıyor diyorsanız eğer şimdi yazımızı detaylandırmaya geçelim. Kredi kartı, günlük hayatta büyük kolaylık sağlamaktadır. Nakit para kullanmak yerine kredi kartı kullanmanın çok sayıda avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlardan en önemlisi vadeli olarak ödeme imkanıdır.
Tüketiciler özellikle fiyatı yüksek olan ürünleri tek seferde ödemek yerine taksitle kredi kartı kullanarak ödemektedir. Ödemeler farklı tarihlerde yapılmış olsa bile kredi kartı üzerinden tek bir tarihte ödenmektedir. Bu tarihte kart borcunun ödenmemesi durumunda bankalar farklı yaptırımlar uygulamaktadır. Bu yazımızda kredi kartı borcu ödenmezse ne olur sorusunun cevabını tüm detayları ile vereceğiz.
Öncelikle kredi kartını gününde ödeyemeyecekler için bankaların sunduğu bir avantajdan bahsetmek istiyoruz. Ekonomik olarak zor günlerden geçtiğimiz bu günlerde bankalar ödenmeyen kredi kartları için borç erteleme seçeneği sunmaktadır. Bunun için kredi kartı sahibinin borç ödeme gününe kadar borcunu ödeyemeyeceğini bankaya bildirmesi gerekir. Borç erteleme kolaylığı her bankada farklı şekilde olmaktadır. Şartlar için kişinin bizzat banka ile iletişime geçmesi gerekmektedir. Borç ertelemede gecikme faizi alınmamakla birlikte kullanıcının kredi notunda da düşme meydana gelmemektedir. Şimdi erteleme yapılmayan kredi kartı borcu ödenmezse ne olur birlikte göz atalım…
Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur
Kredi kartları ayın belli dönemlerinde ödenmektedir. Son ödeme gününe kadar kartın aylık ödemesinin ya da en az asgari tutarının ödenmesi gerekir. Son ödeme gününe kadar iki şekilde de ödeme yapılmadığında bankalar kullanıcıyı ödeme yapmadığı konusunda ilk olarak mesaj ile uyarır. Mesajlardan sonra telefon ile arama yapılarak borçludan borcunu ödemesi için bir tarih istenir. Ödeme için bir tarih verilmemesi ya da verilen tarihte de ödeme yapılmaması halinde bankalar borçlu için idari takip süreci başlatmaktadır.
İdari takip sürecinde borçlu kredi kartının en az asgari tutarını ödemek zorundadır. Eğer bunu yapmazsa 3 ay içinde bankanın yasal işlem başlatma hakkı olmaktadır. Bankalar yasal işlemi başlattıktan sonra ödemeyi tahsil için icra ve haciz yollarına başvurmaktadır.
Kredi kartının ödenmemesi ayrıca kişinin kredi notunu da olumsuz yönde etkilemektedir. Daha önceden çektiğiniz bütün kredileri zamanında ödeseniz bile kredi kartı borcunuz yüzünden yeni krediler alma imkanınız ortadan kalkabilir. Sadece asgarisi ödenen kredi kartı borcu ödenmezse ne olur diye merak ediyorsanız, bunun da kredi çekerken değerlendirmeyi etkilediğini söylemek isteriz. Kredi kartı borcunu düzenli ödeyen kişi ile asgarisini yatıran ya da düzensiz ödeme yapan kişinin kredi alma imkanı aynı olmamaktadır.
Kredi Kartı Borcu 1 Ay Ödenmezse Ne Olur
Zaman zaman kredi kartı ödemelerinde aksaklıklar olmaktadır. Bu aksaklıklar kısa süreli olsa da kredi notunda düşmeye sebep olabilir. Bunun ortaya çıkmaması için mutlaka kartın asgari tutarının ödenmesi gerekir. 1 ay sadece asgari tutarı ödenen kredi kartına sadece gecikme faizi uygulanmaktadır. Ancak hiç bir ödeme yapılmazsa gecikme faizine ek olarak kullanıcının kredi notu da düşürülmektedir. 1 ay kredi kartı borcu ödenmezse ne olur diye merak edenler için cevabımızı verdikten sonra daha uzun vadede ödeme yapmayanlar içi süreçlere geçebiliriz.
Genç Bankkart Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur
Genç Bankkart, öğrencilere sunulan özel bir karttır. Tek bir kartta hem banka kartı, hem kredi kartını barındırmaktadır. Ziraat Bankası’nın verdiği bu kartı almak için öğrenim kredisi ya da burs alma şartı bulunmaktadır. Buna ek olarak kullanıcıların 18-26 yaş aralığında lisans, ön lisans ya da doktora öğrencisi olması gerekmektedir. Öğrenciler için farklı avantajları bulunan Genç Bankkart‘ın da ödenmemesi halinde yaptırımlar uygulanmaktadır. Genç Bankart kredi kartı borcu ödenmezse ne olur sorusunun cevabı diğer kredi kartları ile aynıdır.
Kartın tamamını ya da asgarisini yatırmayanlar için ilk olarak banka uyarı mesajları ve aramaları yapar. 30 gün geçtikten ve ikinci ödeme geldikten sonra yeniden bir hatırlatma yapar. Yine ödeme olmaması halinde üçüncü kart ödeme zamanı geldiğinde kartı kullanıma kapatır. İlk ödeme yapılması gereken tarihten itibaren 90 gün ödeme olmazsa banka yasal işlem başlatabilir.
Yasal işleme başlamadan önce son olarak borçluya ek 15 gün verilmektedir. Bu süre içinde borçlu ödeme yapmak için banka ile iletişime geçebilir, kendine özel ödeme planı hazırlatabilir. Hiç bir şekilde ödeme olmaması ve ödeme planı yapılmaması halinde ise yasal işlem süreci başlamaktadır. Bu yasal işlem süreci icra ve haciz olarak devam etmektedir.
Yasal Takip Sürecinde Kredi Kartı Ödenmezse Ne Olur
Hukuki takip sürecine giren kredi kartı borçları için bankalar hukuki haklarını kullanarak alacaklarını tahsil etme yoluna gitmektedir. Borçlu bu süreci iki şekilde durdurabilir. Birinci yol borcun tamamını ödemektir. İkinci yol ise banka ile iletişime geçerek borca yönelik ödeme planı oluşturmaktır. Banka ve borçlu arasında yapılandırılan bu yeni ödeme planına sadık kalan borçlular için yasal takip süreci duracaktır. Ancak yeni yapılan planda da ödeme yapmayanlar için yasal takip süreci devam edecektir.
Yasal takip sürecinde kredi kartı ödenmezse ne olur sorusuna, icra takibi ve haciz cevaplarını verebiliriz. Ödeme yapılmayan borçlar için ilk olarak icra takibi başlamaktadır. İcra takibi başladıktan sonra icra dairesinden borçlu evine bir ödeme emri gönderilmektedir. Bu emir borçluya ulaştıktan sonra 10 gün içerisinde ödeme yapılması gerekir. Ödeme yapamayacak olan borçlular yine isterse yapılandırma da yapmaktadır.
İdari Takip Sürecinde Kredi Kartı Borcunu Ödemezsem Ne Olur
1 ay ödeme yapılmayan kredi kartları için borçlular uyarılır. Sonraki ay yine ödeme yapılmadığında kart kullanıma kapatılmaktadır. Eğer borçlu kredi kartının asgari tutarını ödüyorsa sadece faiz uygulaması yapılmaktadır. Hiç bir ödeme yapmayanlar içinse bankaların yasal işlem yapma hakkı bulunmaktadır. Yasal işlem başlatılmaması için borçlular banka ile iletişime geçip ödeme planı talep edebilir.
Yeni hazırlanan ödeme planına sadık kalarak ödemelerini yapan borçlular için yasal işlem başlatılmamaktadır. Ancak yapılan bu ödeme planında da aksama olması halinde bankalar yasal işleme başlamaktadır. Yasal takip sürecinde kredi kartı borcu ödenmezse ne olur gelin şimdi de buna bakalım.
Tavsiye Bağlantı: En İyi Kredi Kartı
Kredi Kartı Borcumu Ödemezsem Ne Olur
İnternet alışverişlerinde veya günlük ihtiyaçların karşılanması esnasında en çok sık kullanılan ödeme araçlarından olan kredi kartı borcunun ödenmesinde pek çok kolaylığa yer verilmektedir. Yapılan harcamalar için periyodik olarak belirlenen bazı dönemler bulunmaktadır. Bu dönemler içerisinde Kredi Kartı Borcumu Ödemezsem Ne Olur? Sorusuna yanıt arayan binlerce kişi bulunmaktadır.
Müşterilerin kredi kartı borcunu ödemediklerinde nasıl bir yaptırımla karşı karşıya geleceklerini açıklıyoruz. Kredi kartının yasal takibe düşmesi, borçlar nedeniyle aileye haciz gelip gelmeyeceği, kapanma süreçleri veya borçtan dolayı kapanan kredi kartlarının tekrar açtırılması gibi soru işaretleri bu sayede giderilecektir. Ayrıca geç ödemem kredi kartı borçlarında kredi notunun olumsuz etkileneceği de bilinmelidir.
Kredi Kartı Borcumu Ödemezsem Ne Olur? Diye araştırıyorsanız karşınıza birtakım işlemler çıkacaktır. Buna göre öncelikle gecikme faizi ve yasal takip süreçleri ile karşılaşacağınızın altını çizmekteyiz. Ardından kredi kartınızla ilgili kapatma işlemleri ve haciz aşamalarına gelecektir. Bütçeleri aşan harcamalar yapıldığı takdirde, çeşitli ödeme kampanyalarına ve erken ödeme seçeneklerine göz atabileceksiniz.
Asgari tutarda ödemeleri gerçekleştirerek, ardından uygulanacak faizler ile ödemekte zorlandığınız kredi kartı borçlarında kolaylıklardan ve yapılandırmalardan faydalanabilirsiniz.Birbirinden farklı senaryolarla karşılaşacağınız bu aşamada sizi nelerin beklediğini öğrenmek için bankanızla iletişime geçebilirsiniz. Bir yıllık süreçte maksimum 3 veya daha yüksek sayıda asgari tutarın dahi ödenmemesi durumunda, ardı ardına 2 kez asgari tutar ödendiğinde, 1 aydan daha fazla ödeme yapılmadığında ve buna benzer daha pek çok durumda kredi kartı kapatılması gibi durumlarla karşılaşabileceksiniz.
Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Haciz Gelir Mi
Yasal işlem ve icra emrinden sonra yapılmayan kredi kartı ödemeleri için haciz işlemleri başlamaktadır. Haciz işlemleri başladıktan sonra borçlunun 3 gün içinde mal beyanı yapması gerekir. Kişinin adına olan taşınmazlar ve maaşı üzerinden ödeme tahsil edilmektedir. Borçlunun üzerine her hangi bir taşınmaz yok ise maaşından taksitli tahsilat yapılmaktadır.
Yasal olarak maaşın tamamına haciz konulması yasaktır. Borçlunun maaşının en fazla dörtte biri aylık olarak tahsil edilmektedir. Eğer borçlunun maaşı da yok ise hiç bir şekilde tahsilat yapılmamaktadır. Kredi kartı borcu olan kişinin aile fertleri kefil olmadıkları sürece hacizden etkilenmemektedir. Aynı hanede bulunanlar bile bu haciz işlemlerinden muaf olmaktadır.
Konu ile ilgili merak edilen önemli sorulardan birisi de 5 yıl kredi kartı borcu ödenmezse ne olur sorusudur. Bu sorunun akılda yer etmesinin nedeni halk arasında bilinen yanlış bir bilgidir. Çoğu kişi 5 yıl içinde kredi kartı borçlarının silindiğini zannetmektedir. Kredi kartı borçları 5 ya da 10 yıl içinde silinmemektedir. Kişi ödemediği sürece hayatı boyunca bu borç hep var olacaktır.
Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur sorusunun cevaplarını verdiğimiz yazımızın sonuna geldik. Kredi kartı ödemelerinde yaşanan sorunlar kişilerin ilerleyen dönemlerinde de karşılarına çıkmaktadır. Bu nedenle mümkün olduğunca düzenli ve zamanında ödeme yapmak gerekir. Zamanında yapılamayan ödemeler içinse mutlaka banka ile iletişime geçilmesi gerekir.