KDV Hesaplama (KDV Dâhil ve KDV Hariç Hesapla)

KDV Hesaplama işleminde zorluk mu çekiyorsunuz? KDV Dâhil ve Hariç gibi hesaplama işlemlerinin nasıl yapılacağına dair hiçbir fikriniz yok ise bu yazı dizimiz tam sizlere göre diyebiliriz. Yazımız içerisinde KDV Hesaplama işlemini rahatlıkla yapabilir, aynı zamanda çok basit bir şekilde pratik olarak işlem gerçekleştirebilirsiniz. Şimdi KDV Hesapları ile ilgili yazımıza geçelim.

0 495

KDV Nedir? Kdv hesaplama Nasıl hesaplanır? Kısaltılmış adıyla (KDV) katma değer vergisi devletin bizim yapmış olduğumuz harcamalarımız üzerinden aldığı bir vergi türüdür. Yani devletin vatandaşından aldığı dolaylı bir vergi türüdür. Katma değer vergisi tüketim ürünleri üzerinden alınan dolaylı bir vergi olduğu için sürekli kaşımıza çıkan bir vergidir. Hayatımızın her alanında bu vergiyi satın aldığımız ürünlere ilave olarak veyahut bazılarında farkında olmadan ürünün fiyatı içerisinde katma değer vergisi ödüyoruz.

[kdvhesaplama]

KDV Hesaplama

Bir ürün satın aldığımızda ne kadar katma değer vergisi ödenmesi gerekecektir. Bunun ne kadarına KDV ilave edilecek? Ya da bu ürünün KDV’siz fiyatı ne kadar gibi sorular bazen aklımızı meşgul edebilir. Esasında alış- verişte aldığımız yazar kasa fişi ya da aldığımız bir hizmet sonucunda bize verilen faturayı incelediğimizde Kdv oranının ne kadar olduğunu açık ve net bir şekilde görmemiz mümkün. Peki, ama bu belgelerle ilgili KDV hesaplama nasıl yapılır? Kdv tutarını nasıl hesaplarız?

Yazımızın devamında bu konuları ele alacağız. Kdv hesaplaması KDV dâhil ve KDV hariç olmak üzere 2 ayrı şekilde yapılır. Öncelikle bunun altını çizelim. 2022 yılı itibariyle KDV oranları ise %1 + %8 + 18 olacak şekilde uygulanmaktadır. Nedir bu KDV ödemesine giren ürünler? Konuyu biraz daha geniş itibariyle ele alırsak ekmek, toptan sebze ve meyve gibi temel gıda ürünlerindeki vergi oranı %1 ‘dır. Burada yine konunun daha iyi anlaşılması için konuyu bir parantez içinde açmak istiyorum.

KDV oranları ekmek, toptan sebze meyve diye ayırt etmemizin nedeni örneğin sebzeyi halden aldığınızda ödeyeceğiniz vergi oranı %1dir ve bu toptan alıma girer. Aynı gıda ürünlerini gidip marketten aldığınızda perakendeye girer ve ödediğimiz KDV oranı ise %8’dir. Yine sağlık, tekstil, su, doğalgaz, gıda ürünleri, restaurant gibi harcamalar %8 olarak KDV’lendirilir. Elektrik, akaryakıt, ulaşım, kozmetik gibi harcamalar ise %18 olarak KDV’lendirilir.

KDV Hariç Hesaplama

Elinizde bir ürünün KDV rakamı belli değil. Burada ürünün KDV’siz rakamı belli olduğunda biz buna KDV hariç tutarı adını veriyoruz. Kdv hariç hesaplama yapmak için ürünün KDV’siz tutarı KDV oranı ile çarpılıp 100’e böldüğümüzde bize ödediğimiz KDV vergisini verecektir. Yani KDV hariç tutarı bulmak için yapılacak işlem şu şekildedir. KDV’siz tutar X KDV Oranı /100 oranı olacaktır. Konunun daha iyi anlaşılması ve KDV’ yi daha kolay ve doğru bir şekilde hesaplamak için sayfamızın altında sizin için hazırladığımız

Kdv hesaplama tablolarına göz atabilirsiniz. Buraya kadar her şey anlaşıldıysa yine bir diğer konumuzda KDV ile ürünün gerçek fiyatı aynı anda verilmişse kdv hesaplama nasıl yapacağız? Yani KDV’yi buradan nasıl ayıklayacağız? Ürünün katma değer vergisiz yani KDV hariç hesaplama işlemini kolaylıkla yapabilmek için ürünün KDV hariç tutarının KDV oranıyla çarpıp 100+ 18’e bölüyoruz. Ürünün KDV hariç tutarını bulmak içinde KDV dâhil tutarı üzerinden hesaplamış olduğumuz katma değer vergisi tutarını düşüyoruz.

KDV hariç tutarı bulabilmek için uygulanan ikinci formül ise kısaca şöyledir; KDV hariç tutarını bulabilmek için doğrudan KDV dâhil verilen tutarı KDV oranına bölüyoruz. Bulduğumuz sonuç doğrudan ürünün KDV’siz yani KDV hariç tutarı oluyor. Kdv hariç hesaplama yapmanın en kolay formülü şöyledir;

KDV Hariç %1 KDV Hesaplama Formülü

  • %1 → 0,01 → 100X0,01=1

KDV Hariç %8 KDV Hesaplama Formülü

  • %8 0,08 100X0,08= 8

KDV Hariç %18 KDV Hesaplama Formülü

  • %18 → 0,18 → 100X0,18=1 8

KDV Dâhil Hesaplama

Aşağıdaki verdiğimiz tablodan yola çıkarak kdv dâhil hesaplaması yapabilirsiniz. Bunun için, ürünün Kdv’siz tutarının kdv tutarına eklememiz yeterli olacaktır. Buradan kdv dâhil hesaplama yapmak için izlenecek adımlar şu şekildedir. KDV dâhil tutardan bulduğunuz hariç tutarı çıkarttığınızda aradaki fark sizin ödediğiniz KDV vergisi oluyor. Kdv dâhil hesaplama yapmanın en kolay formülü kısaca şöyledir;

KDV Dâhil %1 KDV Hesaplama Formülü

  • %1 → 0,01 → 101/ 1,01 = 100

KDV Dâhil %8 KDV Hesaplama Formülü

  • %8 0,08 108/ 1,08= 100

KDV Dâhil %18 KDV Hesaplama Formülü

  • %18 0,18 118/ 1,18= 100

KDV Hesaplama Tablosu

KDV hesaplaması yapılırken Mal ya da sağlanmış olan hizmetin ücreti X KDV oranı baz alacağız. Kdv hesaplaması yapmak için aşağıda sizin için hazırlamış olduğumuz bu tabloya göz atabilirsiniz.

  • %1 KDV Hesaplama: = 0,01
  • %8 KDV Hesaplama:0,008
  • %8 KDV Hesaplama: 0,18

KDV Hesaplama Formülü

 Kdv dahil hesaplama yaparken uygulanan en kolay kdv hesaplama formülü ‘’KDV hariç ürün fiyatı X(1+ KDV)’’dir. Kdv hesaplama yaparken bu formülü çok kolay bir şekilde uygulayabilirsiniz. Ürünün kdv’siz tutarı 1, 01, 1, 08, 1, 18’le çarpılarak ürünün kdv dâhil fiyatı bulunabilir. Kdv hariç hesaplamalarda uygulanan kdv hesaplama formülü kdv dâhil hesaplamasıyla neredeyse bire bir aynıdır. Kdv’li ürün tutarı /(1+ KDV)’’ formülü ile yapılır. Yani bu formülde kdv formüldeki çapma yerine bölme işlemi yapılır. Sizde bu formülleri kullanarak kolaylıkla kdv hesaplaması yapabilirsiniz.

Tavsiye Bağlantı: Teminatlı Kredi Kartı

KDVden Matrah Hesaplama

KDV Matrağı nedir? Katma değer Matrağı Nasıl hesaplanır? KDV Matrağı ürün teslimi sonrası veya sunulan hizmet karşılığında sağlanan bedeli teşkil eder. Başka bir deyişle, sattığınız mal, ürün ya da aldığınız hizmetler üzerinden düzenlenen satış faturalarının KDV hariç tutar oranlarının bir aylık toplam tutardır. Özel tüketim vergisi kapsamında yer alan ürünler üzerinden hesaplanan ÖTV, oranı KDV matrahı kapsamına dâhil değildir.

Ürün, mal ya da sağlanan bu hizmetin KDV eklenmeden önceki tutacağı fiyat tutarını belirtir. Özetle KDV matrahı, bir ürün, mal ya da hizmete KDV tutarı eklenmeden önceki KDV’siz fiyatının ne kadar tuttuğunu gösterir. Kdvden Matrah Hesaplama yapabilmek için, öncelikle kdv tutarı ve oranın doğru bir şekilde bilinmesi gerekir. Bir ürün ya da hizmetin KDV’siz fiyatının ne kadar tutacağının Kdvden Matrah Hesaplama ile yaparak öğrenmek için uygulanan en kolay formüller ise şöyledir:

KDVden Matrah Hesaplama Formülleri

  1. KDV tutarı / KDV oranı x 100 = Matrah (KDV’ hariç fiyat) olarak hesaplanır.
  2. Matrah + Kdv Tutarı = Kdv dâhil toplam tutar fiyatı
  3. Matrah Kdv tutarı / (Kdv oranı/100) formelinde hesaplanmaktadır.

KDV Matrah Kapsamındaki Gider Türleri Nelerdir

KDV Matrah Kapsamına Giren Bazı Kalemler Şöyledir;

  • Ürün ya da hizmet sağlanan kişinin göstermiş olduğu adrese teslimatı yapılan ve tüm giderlerinin satıcı tarafından karşılandığı, nakil, taşıma, yükleme sevkiyat, transfer, nakliye ve boşaltma hizmetleri KDV matrağına girmektedir.
  • Ürün paketleme ile ilgili yapılan harcama giderleri ile birlikte komisyon, sigorta gibi ek maliyet yani ekstra bir masraf gerektiren giderler; fon payları, harç ücretleri ya da vergi ödemeleri gibi KDV Matrağına ilave edilen ek ödemeler.
  • Kur farkı oluşumlarından kaynaklanan fiyat farklıkları, vade farkları ya da prim faiz işlemlerinden kaynaklanan ekstra giderler KDV matrağı kapsamına girmektedir.
Bu Yazılar İlgini Çekebilir
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul Et Detayları Oku