Hukuk Bürosu Açmak İçin Gerekli Olanlar Nelerdir?

Hukuk Fakültesini yeni bitirdim ve ben de kendi büromu açmak istiyorum fakat nasıl yapılacağına dair hiçbir fikrim yok diyorsanız bu yazımız size rehber olacaktır. Hukuk bürosu açmak adlı yazımız içerisinde fakülteden mezun olamayanlar böyle bir şirket kurabilme durumları var mı onuda detaylandırdık. Hukuk ofisi nasıl açılır ve neler gerekli şimdi bunları detaylı okumaya geçelim.

0 7.755

Hukuk fakültesinde okuyan her öğrencinin hayali mezun olduktan sonra kendilerine ait olacak hukuk bürosu açmak. Bu hayali gerçekleştirmeden önce hukuk öğrencisinin kendi bilgi ve tecrübesini değerlendirmesi ve buna göre hayatına yön vermesi gerekiyor. Avukatlar mezun olduktan sonra okurken elde edilen staj deneyim ve bilgileri ışığında karar vermekte yarar var. Avukatlık sadece hukuk bürosu açmak ile sınırlı değildir. Avukat isterse herhangi bir şirkette şirket avukatı olabileceği gibi kamu avukatı da olabilir. Ya da kendi bilgi ve tecrübesine dayanarak özel hukuk bürosu açmak yolunu izleyebilir.

Avukat hangi alanda kendini bilgili ve yeterli görüyorsa o alana yoğunlaşmalıdır. Tercih edilen ve her avukatın hayali olan kendi iş yerini açmak ve davalara bakmaktır. Ne kadar genç yaşta bu işe girişilirse o kadar fazla deneyim kazanmak mümkün olmaktadır. Hukuk bürosu açmak süreci biraz karmaşık ve sermaye isteyen bir girişimdir. Piyasada bu alanda yetişmiş ve kendi büroları olan deneyimli rakip avukatlar vardır. Ofisin birçok gideri olacaktır, elemanların maaşları ofis giderleri düzenli giderlerdir. Ancak avukatın müvekkil bulması gerekir. İşin sürdürülebilir olması için müvekkil bulmak gerekiyor. Bu yolda yeni avukatları birçok zorluk bekliyor olacak.

Hukuk Bürosu Açmak

Hukuk bürosu açmak için ne kadar sermaye gerekir tarzında sorular hep gündemde olmuştur. Yeni mezun bir avukat kendi ofisini açmak ister ancak bunun da bir maliyeti var. Ofisin dizayn edilmesi ve tam bir hukuk bürosu imajını vermesi için gerekli mobilya bilgisayar kırtasiye malzemeleri oturma grubu vs malzemeler 2022 yılı için 200 bin liranın üzerinde bir maliyet demek. Birinci sınıf malzemelerle donatılacak hukuk bürosu müvekkillere güven telkini için gereklidir. Avukatın göze hitap edecek güzel bir arabaya da ihtiyacı olacak.

Hukuk bürosu açmak son derece masraflı bir iş olmasının yanı sıra müvekkil garantisi de yoktur. Hele ki bulunduğunuz il-ilçede çok fazla avukat varsa iş daha da zorlaşır. Bunlara ek olarak açılacak hukuk bürosunun bulunduğunuz şehirdeki Adliye binasına yakın olması, gidiş geliş masraflarını azaltacaktır. Avukatın güven tesis etmesi için yaşadığı şehirde sosyal etkinliklere katılımı da önemlidir. Avukat çevrede tanınmalı ve güven duyulmalıdır. Hukuk bürosu açmak en son iştir. Avukat önce hangi alanda uzmanlaşacağına karar vermelidir.

Her başarılı avukat, yabancı müşterileri temsil edebilmek için en az bir yabancı dil bilmelidir. Hizmet kalitesi arttıkça tercih edilme şansı da yükselir. Hukuk alanında çalışan avukatların reklam sektörü ile sıkı ilişkileri olmalıdır. Avukat o şehirde tanınır olmalı ve kendini çok iyi ifade edebilmelidir. Müvekkillerini en iyi şekilde temsil etmeli, danışmanlık hizmetlerini verirken müvekkili yeterli bilgi ile bilgilendirmelidir.

Hukuk bürosu açmak isteyen her avukatın iyi bir çevresi olmalıdır. Avukat tanınmak için Web ortamını kullanmalı kendine ait danışmanlık hizmeti veren bir web sitesi açtırmalı ve bu alanı faal tutmalıdır. Hatta daha ileri giderek Youtube gibi bir global alanda kendi video kanalını açmalıdır. Böylece tanınırlığını arttıracaktır. Açılacak sitede hangi hizmetlerin verildiği detaylı bir şekilde açıklanmalı, halkın anlamadığı mesleki terimler yerine, halkın anlayabileceği net ifadelerle ücretsiz online danışmanlık hizmetleri başlangıçta verilmelidir. Masrafları azaltmak için birden fazla avukat bir araya gelerek birlikte tek bir hukuk bürosu açabilirler. Bir avukat birden fazla yerde şube açamaz, ki bu da yasalara aykırıdır.

Avukatlık Bürosu Açmak

Hukuk fakültesinden mezun olan her avukat, kendi iş yerini açmayı hayal eder. Yeterli sayıda müvekkil potansiyeli olan her avukat bu yolda hem para kazanır hem de deneyim sahibi olur. Ancak avukatlık bürosu açmak masraflı bir iştir. Günümüzde bu masraflar daha da katlanarak arttı. Bir ofis bilgisayarının bile 2 bin liradan 10 bin liraya fırladığı günümüzde, bir ofisi hakkıyla donatmak ciddi bir bütçe gerektiriyor. Yeni avukatların başvurabilecekleri en iyi yol, 2-3 avukatın bir araya gelerek ortak bir ofis açmaları olacaktır.

Hukuk bürosu açmak çok masraflı olduğu için ilk etapta böyle bir yola başvurularak serbest çalışma deneyimi kazanılabilir. Hukuk alanı çok geniş bir alan olduğu için, aynı dallarda uzmanlaşmak isteyenler değil, farklı alanlarda ilerlemek isteyenler bir araya gelerek ortak bir büro açabilirler. Aynı konuda çalışanlar bir araya gelirse, bu sefer de müşteri kapma karmaşası çıkabilir.

Avukatlık Bürosu Açmak İçin Gerekenler

Avukat kendine ait bir ofis açmaya karar verirse ilk önce vergi dairesinden izin almalıdır. Sonraki aşama belediye olacak. Belediyeden gerekli izinler alınacak. SGK ya da haber verilmesi ve gerekli kayıtların yapılması gerekiyor. Avukat Barosu ve ticaret- meslek oda kayıtları da bu sürecin içindedir. Kuruluş aşamasında avukat;

  • İmza beyannamesini noterden alacak
  • Kira kontratını hazırlayacak
  • İkametgah belgesini hazırlayacak
  • Vergi levhasını çıkaracak
  • Kiraladığı ya da kendine ait olan iş yerinin tapusunu hazırlayacak
  • Meslek odası kayıtlarını tamamlayacak

Tavsiye Bağlantı: Organizasyon Şirketi Kurmak

Avukat Bürosu Açarken Dikkat Edilecek Bazı Noktalar

Hukuk bürosu açmak için dikkat edilecek bazı incelikler var. Tutulacak ofis ev -daire tarzında olacağı için buraya bağlanacak elektrik su faturalarının yüksek gelmemesi için başvurularda mesken olarak bildirilmesine yarar vardır. Ayrıca her avukat mutlaka bir muhasebeci ile çalışarak vergi bürokrasisi ile uğraşmaktan kurtulmalıdır. Muhasebeci onun adına gerekli takiplerde bulunacaktır.

Avukatın su elektrik telefon internet faturalarını online olarak değil fiziki olarak elden alması; ileride bunları vergiden düşmesi için lazım olacaktır. Ofis tabelası ve bastıracağınız kartvizit bu işin en can alıcı noktasıdır. İyi tasarlanmamış bir tabelanın görünürlüğü az olacağı için müvekkil avukat aradığında tabelanızı göremez. Bu yüzden tabelanın iyi konumlandırılması yeterli büyüklükte olması ve dikkat çekici olması gerekiyor. Her ne kadar çok daha prestijli bir iş yapıyor olsanız da neticede müşteriye hitap etmek durumundasınız.

Siz bilgi ve deneyiminizi kullanarak para kazanmak için avukatlık bürosu açacaksınız. Bu yüzden müşteri -müvekkil yelpazeniz geniş olmalıdır. Yüz binlerce insanın mahkeme yüzü bile görmediğini hesaba katarsak, avukata ihtiyaç duyan insan sayısının da sınırlı olduğunu kabul etmemiz gerekir. Kaldı ki avukatlar bu potansiyel ile yetinmek zorundalar. Birçok insan çok değerli hukuk bilgisinden yoksun olarak avukata başvuracakları yerde, danışmanlık hizmetini ne olduğu belirsiz internet sitelerinden almaya çalışıyorlar.

Avukat bürosu olmadan adliyelerle haşır neşir olan ya da avukatlık bürolarında çalışan, kulaktan dolma bilgiler edinen ve bu bilgileri insanlara video platformlarda sosyal ağlarda sunan birçok insan var. Ancak bir avukattan alabileceğiniz derin hukuk bilgisini çok yüzeysel olarak vermeye çalışan kişilere Youtube platformunda çok sık görebilirsiniz. Dolayısıyla avukatların tek rakipleri avukatlar değildir.

Avukat bürosu aracılığı ile sağlıklı bir hukuk danışmanlık hizmeti almak isteyen insanlara oturdukları koltuktan Youtube üzerinden danışmanlık hizmeti (!) vermeye çalışan çok insan; avukatların işini de engelliyor ve halkı yanlış bilgilendiriyor. Durum böyle olunca, ortama ayak uydurmaya çalışan gerçek avukatlar da Youtube üzerinde video kanalları açarak; buralardan takipçi kasmaya çalışmak zorunda kalıyorlar.

Hukuk çok geniş bir alan olduğu için, emekli bir bankacı, eski bir hukuk bürosu elemanı, deneyimli muhasebe büro çalışanı ve birçok farklı mesleklerden insan; bir avukat edasıyla hukuk alanında Youtube platformunda insanlara yön vermeye çalışabiliyor. Değerli okurlar, herkes kendi mesleğini yapmalı ve bu karmaşanın önüne geçilmeli. Yanlış kişilerden danışmanlık hizmeti almak; geri dönülmez yollara girmeye yol açabilir. Bu bilincin de müvekkillerde yerleşmesi gerekiyor.

Bu Yazılar İlgini Çekebilir
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul Et Detayları Oku