BİM Çalışma Şartları ve Koşulları Hakkında Bilgi
Türkiye'nin en büyüklerinden bir tanesi olan Bim Marketler zincirinde çalışmak istiyorum, işe gireceğim fakat bim çalışma şartları ve koşulları nasıl hiçbir fikrim yok diyorsanız eğer yazımız tam size göre. Bim marketlerinde çalışan kişiler ortalama günlük ve haftalık yazın/kışın kaç saat çalışıyor, ne kadar maaş alıyor gibi aklınıza gelebilecek tüm bilgiler yazımız içerisinde.
Bim Çalışma şartları ve çalışma koşulları hakkında detaylı bilgiler sunacağımız yazımıza başlayalım. Açılımı Birleşik İslam Mağazaları olan BİM Marketleri, 1995 tarihinde Mustafa Latif Topbaş tarafından kurulmuştur. Sektöre 21 mağaza ile başlamış ve günümüzde hemen her köşede bulunabilir hale gelerek bir perakende zinciri oluşturmuştur. Bünyesinde 750 çeşit ürün barındıran BİM, kaliteli ürünü uygun fiyatla sunmayı benimsemiştir.
Yalnızca ülkemizde değil, dünyanın pek çok ülkesinde de hizmet vermeye devam etmekte ve bugün toplamda 65 bin civarında personel istihdamı bulunmaktadır. BİM’de çalışmayı düşünenler; BİM çalışma şartları, mesai saatleri ve ücretleri konusunda bir araştırmaya girmektedir. Siz de sürece dair tüm merak edilenleri derlediğimiz bu yazımızı takip ederek sorularınıza cevap bulabilirsiniz. İşte detaylar!
BİM’DE Çalışmak
BİM’DE çalışmak için öncelikle iş başvurusunda bulunmak gereklidir. Bunun için birkaç yöntem mevcuttur. Bunlardan ilki, online başvuru yöntemidir. İnternet üzerinden doldurulacak form ile müracaatlar alınmaktadır. Ardından değerlendirme süreci başlamaktadır. İkinci yöntem, yüz yüze başvurudur. Herhangi bir BİM mağazasına gidip karşılıklı görüşme sağlanarak özgeçmiş bırakılabilir. Mağazalardaki iş başvuru formu doldurularak da geri dönüş beklenebilir.
BİM’DE çalışmak için izlenecek bir diğer yol telefon ile başvuru yapmaktır. 0850 254 44 44 numaralı BİM Müşteri Hizmetleri’ne erişim sağlanıp başvuru ile ilgili yardım talep edilebilir. BİM’İN İŞKUR üzerinden de alım yapıp yapmadığı konusunu merak edenler için ise evet cevabını vermek mümkündür. Bunun için İŞKUR’un resmi internet sitesine kayıt yaptırılması gereklidir. Daha sonra düzenli olarak BİM iş ilanları takip edilebilir.
Başvuruda bulunurken kişilere görev almak istedikleri pozisyon sorulmaktadır. BİM çalışma şartlarına göre mağazada, depoda ya da ofiste görev almak tercih edilebilir. Mağaza içi pozisyonları; müdür, müdür yardımcısı ve personel olarak sıralayabiliriz. Depo çalışanı olarak depo sorumlusu ya da şoförlük yapılabilir. Ofis alanında ise daha profesyonellik gerektiren finansal konular, İnsan Kaynakları Birimi, Bilgi İşlem ve Yazılım pozisyonlarından birinde yer almak mümkündür.
BİM çalışma şartlarına bağlı kalarak başvuru yaptıktan sonra kısa süre içinde dönüşler sağlanmaktadır. Başvurusu olumlu sonuçlanan kişiler, BİM İnsan Kaynakları tarafından aranıp mülakata çağrılmaktadır. Yapılan mülakatlarda kişilerin kendileri hakkında bilgi vermeleri istenir. Varsa daha önceki deneyimleri üzerinde konuşulur. BİM çalışma şartları personel ücretleri ve ek ücretler ile ilgili bilgi verilir. Mülakat bitiminde geri dönüş yapılacağı aktarılır.
Daha sonra olumlu ya da olumsuz bir dönüş yapılır. Olumlu sonuç alan kişilerin, belirlenen tarihe kadar işe giriş evraklarını hazırlayıp BİM’e teslim etmeleri gerekmektedir. Temin edilmesi gereken evraklar; ikametgah belgesi, işe giriş için sağlık raporu, 4 adet vesikalık fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi ya da T.C. kimlik kartı, diploma fotokopisi, kan grubu kartı, göz muayenesi, adli sicil kaydı ve daha önce herhangi bir yerde çalışılmış ise işten çıkış belgesi şeklinde sıralanabilir.
BİM Çalışma Şartları
BİM’de çalışmak üzere başvuru yapmadan önce kişilerin, BİM çalışma şartları konusunda bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Şartları karşılamayan kişiler olumsuz değerlendirilmektedir. Bu şartlar kısaca şu şekilde ele alınabilir:
- T.C vatandaşı olmak,
- 18 yaşını tamamlamış olmak,
- 35 yaşın altında olmak,
- En az lise mezunu olmak,
- İletişim kurma konusunda problemi olmamak,
- Sektörde belli bir deneyime sahip olmak,
- Pazarlama ve satış konusunda beceriye sahip olmak,
- Erkek personeller için askerlik ile herhangi bir ilişiği bulunmuyor olmak (askerliği tamamlamış ya da tecil ettirmiş olmak),
- Personellerin tercihen sigara kullanmıyor olması,
- Müşteri ve hizmet odaklı bir çalışma prensibine sahip olmak,
- Yaşanabilecek problemler karşısında çözüm odaklı olmak ve çözüm sunabilmek,
- Herhangi bir sabıka kaydı bulunmamak,
- Güler yüzlü, sabırlı ve sıcakkanlı olmak,
- Esnek ve vardiyalı mesai saatlerine uyum sağlayabilir olmak,
- Grup çalışmasına ayak uydurabilir nitelikte olmak,
- Çalışmasına engel olabilecek herhangi bir hastalığı bulunmamak.
Bu şartları sağlayan kişiler, personel ihtiyacına göre olumlu değerlendirilerek işe alınmaktadır.
BİM Çalışma Koşulları
Yukarıda da belirttiğimiz üzere BİM çalışma şartları kapsamında yer alan mesai saatleri kısmında anlatılan her şey, aynı zamanda çalışma koşullarını da oluşturmaktadır. Vardiya, çalışma saatleri ve izin günlerine ek olarak personel ücretlerinden bahsedebiliriz.
BİM personel maaş tutarları, asgari ücretin değişmesi ile birlikte farklılık göstermektedir. Ancak ortalama ücret, primler ile birlikte asgari ücretin 0 kadar yükseği olarak belirlenmektedir. BİM’de part time olarak çalışan mağaza personelinin maaşı, 4.200 TL’dir. Tam zamanlı çalışan mağaza personeli ve depo görevlisinin maaşı, en düşük 5.500 ile 6.400 TL’dir. Kasiyerler 5.800 ile 7.000 TL; Müdür yardımcısı 7.700 TL; Mağaza Müdürü 8.000 ile 8.500 TL ve bölge sorumlusu 12.500 ile 14.500 TL arasında maaş almaktadır.
BİM personel maaşlarına prim tutarları da dahildir. Kabaca personel maaşları asgari ücret + prim tutarlarından oluşmaktadır. Ayrıca maaşlara ek olarak yol ve yemek ücretleri de dahil edilmektedir. İŞKUR üzerinden çalışan kişiler maaşlarını Halk Bankasından almaktadır. Kadroya geçildiği zaman ise maaşlar Garanti BBVA Bankası aracılığıyla verilmektedir. Personel maaşlarının ödenme günü ise her ayın 10’u olarak belirlenmiştir.
Tavsiye Bağlantı: A101 İstifa Dilekçesi
BİM Personel Çalışma Saatleri
BİM çalışma şartları içerisinde yer alan personel çalışma saatleri, mevsime göre değişiklik göstermektedir. Yaz ve kış mevsimlerinde farklı tarifeler uygulanan mesai saatleri hakkındaki detaylar şu şekildedir:
Kış aylarında 09.00 ile 21.00 saatleri arasında hizmet veren BİM; yaz aylarında 09.00 ile 22.00 saatleri arasında açık olmaktadır. Ayrıca sabah ve akşam olmak üzere 2 vardiya şeklinde çalışılmaktadır. Sabah vardiyaları, 08.00 ile 16.30 saatleri arasında olurken; akşam vardiyaları 13.30 ile 21.30 saatleri arasında olmaktadır.
BİM çalışma şartları içinde bulunan bir diğer nitelik ise isteğe bağlı olarak hem part time hem tam zamanlı bir şekilde çalışma şansının bulunmasıdır. Part time çalışmayı tercih eden personeller, günlük en fazla 6 saat çalışabilmektedir. Tam zamanlı çalışmayı tercih edenlerin ise günlük 8 saat çalışma süreleri mevcuttur. Toplamda haftalık 45 saatin doldurulması gerekmektedir. Haftada 1 gün de izin hakkı bulunmaktadır. Bu izinler, hafta içi kullanılmaktadır. Çalışma süresi olarak 1 yılı dolduran kişilere, yıllık izin hakkı da tanınmaktadır. Resmi tatillerde kullanılacak olan izinleri ise mağaza müdürü ve çalışan personel kendi arasında belirlemektedir.
BİM çalışma şartları kapsamında ekstra mesai yapılması gereken durumlar da vardır. Buna depo sayımı bir örnek olarak gösterilebilir. Ancak mesaiye kalınan saatlerin ücretleri ödenmektedir. Personellerin maaşlarına ek olarak yemek ücreti de verilmektedir. Bu miktar ise mülakattaki görüşmeler sırasında personellere söylenmektedir. BİM’de çalışılan süre boyunca ayakta durma zorunluluğu vardır. BİM’İN çoğu şubesinde oturmak yasaktır.
Personellere erzak yardımının yapılması da BİM çalışma şartları içinde yer almaktadır. Yine bayramlarda çalışanlara BİM alışveriş çeki hediye edilmektedir. İŞKUR üzerinden alımı gerçekleştirilen kişiler, BİM’in belirlemiş olduğu süre boyunca İŞKUR İle bağlantılı çalışmaktadır. Bu süre genellikle 3 ay olarak belirlenmiştir. İŞKUR çalışanı olan kişilere 3 ay boyunca çalışma saatleri, resmi tatiller ve tatil günleri konusunda esnek davranılmamaktadır. Bu süreden sonra kadroya geçildiği an mesai saatleri ve tatil günleri ile ilgili kolaylık sağlanmaktadır.
Bim Çalışma Saatleri Hafta Sonu
Türkiye’nin hangi ilinde olursanız olun BIM’den alışveriş yapmak istediğinizde aynı saatleri takip etmeniz gerekmektedir. Her il ve ilçede aynı olan BIM şubelerinin açılış ve kapanış saatlerine göre hareket edebilirsiniz. Hafta içinde, Bim Çalışma Saatleri Hafta Sonu saatlerinde ve öğle arasında hangi saatlerde açık olduğunun yanıtını bu sayede alabileceksiniz.
Milyonlarca vatandaşımızı ilgilendiren ve takip ettikleri bu hususta gerekli bilgilendirmelere yer verilmektedir. Pek çok ürün grubunu bulabileceğiniz BIM marketlerinin çalışma düzeni ile ilgili önemli detaylara erişmiş olacaksınız. Her şubede aynı olan çalışma saatlerinin hafta sonunda değişmemesi de ilginizi çekecektir. İşte buna göre sabah 09.00’da açılan BIM, akşam ise 21.00’da kapanmaktadır.
Bim Çalışma Saatleri Hafta Sonu saatleri de tıpkı Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günlerinde olduğu gibi aynı saatte açılıp, aynı saatte kapanmaktadır. 09.00 – 21.00 saatleri arasında hizmetlerini sürdüren şirketin öğle arası izni bulunmamaktadır. Yalnızca Cuma namazı saatlerinde kapalı kaldığı bilinmektedir. Bunun dışında Cumartesi ve Pazar günü ihtiyaçlarını karşılamak üzere belirttiğimiz saat aralığında ziyaretlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Belirli dönemlerde getirilen ürünleri almak için katalog üzerinden incelemelerinizi gerçekleştirebilir ve belirtilen saatlerde alışverişlerinizi tamamlayabilirsiniz. Aktüel satışlarını takip edenlerin, kaçırmak istemeyecekleri fırsatları elde etmek üzere hizmet verdikleri saatler içerisinde ziyaret edebilecekleri belirtilmektedir. Haftanın yedi gününde hizmet almak için aynı saat aralıklarında tercihinizi BIM’den yana kullanabilir ve 850’den fazla üründe alışverişlerinizi tamamlayabilirsiniz.